Turvallisemman tilan periaatteet

VEKE ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää opiskelijoidemme hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä luoda yhteisöstämme sellainen, jossa jokaisella on hyvä ja turvallinen olla omana itsenään.

VEKE ry:n tapahtumissa noudatetaan maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kattoainejärjestön MMYL ry:n turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteet on muodostettu HYY:n turvallisemman tilan periaatteiden pohjalta. Osallistumalla VEKE:n toimintaan sitoudut noudattamaan näitä periaatteita.


Mikä on turvallinen tila?

Turvallisessa tilassa kaikilla on oikeus ilmaista itseään vapaasti ilman pilkkaa, syrjintää tai häirintää. Mitään tilaa ei voi taata täysin turvalliseksi, mutta turvallisemman tilan periaatteilla voidaan asettaa yhteiset säännöt sille, minkälainen käytös on hyväksyttävää. Periaatteilla pyritään maksimoimaan kaikkien osallistujien turvallisuus ja viihtyvyys tilaisuuksissa.


Ole reilu

Ole avoin ja ystävällinen kaikille. Älä jätä ulkopuolelle, vaan kutsu toiset mukaan keskusteluun ja aktiviteetteihin. Kuuntele toisia keskeyttämättä ja käytä kaikille ymmärrettävää kieltä.

Kunnioita

Tee tilasta turvallisempi kunnioittamalla toisten tilaa, mielipiteitä, identiteettiä, kokemuksia, koskemattomuutta ja rajoja. Älä kosketa luvatta, häiritse tai vähättele.

Älä oleta

Älä tee ihmisistä oletuksia. Pyri tunnistamaan ennakkoluulosi ja ota huomioon ihmisten moninaisuus. Kaikilla ihmisillä on itsemääräämisoikeus, jota tulee kunnioittaa. Kunnioita siis toisten identiteettiä, ole avoin, äläkä pakota toisia määrittelemään itseään.

Puutu

Puutu sääntöjen ja periaatteiden vastaiseen käytökseen sellaista huomatessasi. Ota yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön tai tilaisuuden järjestäjään. Jos itse loukkaat toista tai rikot turvallisemman tilan periaatteita, pyydä anteeksi ja pyri sopimaan asia mahdollisuuksien mukaan. Älä epäröi pyytää apua.
VEKE ry ei hyväksy minkäänlaista syrjintää, rasismia, kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista tai toisia loukkaavaa käytöstä.
VEKE ry:n yhdenvertaisuusvastaava valitaan vuosittain vaalikokouksessa. Lisäksi VEKE ry:n tapahtumissa on paikalla vähintään yksi häirintäyhdyshenkilö, jonka tiedot löytyvät tapahtuman tiedoista.

Häirintälomake

Tällä lomakkeella voit ilmoittaa häirinnästä VEKE ry:n yhdenvertaisuusvastaavalle.